'Onderzoek portiers deugt niet'

door Robbert Salome

Den Haag Het Haagse beveiligingsbedrijf Star Services Consultancy hekelt het onderzoek van de Haagse jongerenraad naar discriminatie door portiers. Volgens directeur J. Hampel zijn de onderzoekers niet gedegen te werk gegaan en is de conclusie dat portiers allochtone jongeren op grote schaal discrimineren niet juist.

"Portiers zullen nooit zeggen: 'Jouw kop staat me niet aan'", zegt Hampel. "De tijd van ouwe, rauwe stompen is voorbij. Er staan nu goed getraine, gediplomeerde mensen aan de deuren van uitgaansgelegenheden".
De portiers van Star Services Consultancy bewaken volgens Hampel zo'n zeventig procent van de Haagse discotheken en bars. Bij het bedrijf werken 86 portiers, van wie 43 van allochtone afkomst. Zij bewaken de toegangsdeuren van veertien Haagse uitgaansgelegenheden, zoals De Tempel, discotheek 'O', Sandokan, Havana en Select. Hampel: "Er werken Turken, Surinamers, Antillianen, Italianen, Grieken en zelfs Kaapverdianen. Die jongens beoordelen iemand echt niet op zijn of haar huidskleur".
Hampel meent dat het onderzoek, dat vorig weekeinde werd gepresenteerd, niet representatief is. Er werden 571 scholieren van verschillende niveaus ondervraagd. "Dat is te weinig. Bovendien zijn werkende mensen niet ondervraagd. Die gaan ook uit", zegt Hampel.
Bovendien vindt hij dat de onderzoekers niet hebben 'doorgevraagd'. "Ze vragen niet aan de mensen die zijn geweigerd of ze wel eens ergens zijn uitgezet. Iedereen die wordt geweigerd, voelt zich gediscrimineerd", meent Hampel. "Onze portiers discrimineren niet. Wij weigeren alleen mensen als daar een reden voor is. Wie het niet met de portier eens is, kan bovendien heel makkelijk een klacht indienen bij ons bedrijf. Die worden zeer serieus bekeken".
Voorzitter N. Vogels van de Haagse jongerenraad wijst de kritiek op het onderzoek van de hand. "Ze zitten nog in de ontkennende fase", zegt hij desgevraagd. "Ik hoor hele andere verhalen. Dit probleem speelt al jaren. Mensen worden echt vanwege hun herkomst geweigerd".