Haagsche Courant | Donderdag 16 januari 2003 | pagina B3

Bodyguards sterker en ook slimmer dan BN'ers

Nooit staan zij in de spotlights. Altijd doen ze hun werk in de schaduw van de sterren. Een Haags team van vijftig lijfwachten, aangevuld met stevige portiers, deed gisteravond mee aan de Nationale IQ-test op Nederland II. Voor één keer lieten ze Bekende Nederlanders ver achter zich.

door Leo van der Velde

DEN HAAG - De meeste bodyguards en een drietal vrouwelijke collega's verzamelen zich ruim voor half zes in discotheek 'O' aan de Wijndaelerweg. Mooi op tijd. Jake Hampel, directeur van Star Services Consultancy uit Den Haag, heeft ze gezegd dat de touringcar naar Hilversum stipt om 17:45 vertrekt. En geen minuut later. Kortgeknipt, kaalgeschoren, dragen ze bijna allemaal een zwart kostuum, zonder schoudervullingen. Sommigen ook een lange zwarte leren jas. Producent Reinout Oerlemans wil dat nu eenmaal. "Ze moeten er uitzien als 'Men in Black', dus compleet met oordopjes en zonnebrillen".
Voor dat laatste voelen de mannen niets. “Het is geen zomer!” Ed Haring, die zorgt dat een Bekende Nederlander (BN) – “nee, geen naam”- veilig over straat kan, telt de koppen bij het instappen. Als spits bij de voetbalclubs DEVJO en HMSH fungeerde Ed als stormram. “Zo maakte ik soms de weg vrij voor een ander.” Dat is nu zijn werk. Hampel vraagt aan de buschauffeur of zijn mensen onderweg naar een videofilm mogen kijken. Het wordt een soort ‘Cops’. De afleiding is maar goed ook, want om 18:23 staat de touringcar nog steeds in de file ter hoogte van Rijswijk. Een persoonbeveiliger brult naar voren hoe de bus toch het ongeluk onder de Utrechtsebaan kan omzeilen. Via Nootdorp en het Forepark lukt dat, maar dan hoort er iemand dat er bij Diemen ook een file staat. En om 19:30 moeten de zware jongens in Studio 24 zijn. Dat lukt nooit, dus rinkelt vanaf 19:41 uur doorlopend Jake’s mobieltje en vragen de productiemedewerkers van omroep BNN waar de sterke mannen blijven.. Hampel zegt dat de bus het ANWB-bord passeert waarop staat dat het naar Hilversum nog 12 kilometer is.Hij zal 24 kilometer bedoelen. “Alleen kalmte kan ze redden”, bromt hij.

 
foto: Robert van Styvenberg
  Weer het mobieltje: de teams van politici, doven, carnavallers en geestelijken zitten klaar.
De BN’ers, onder wie lijsttrekker Winnie de Jong, deejay en internetmiljonair Adam Curry, Patty Brard en nog zo’n stel zijn al geschminkt. Om 20:05 uur wordt de nood zo hoog dat de slagbomen van het Mediapark al worden geopend terwijl de bus nog om de hoek moet komen. “Lekkere beveiliging”, lachen de mannen. Binnen moeten ze gelijk doorlopen en meteen in hun vak gaan zitten
. Een BNN-meisje deelt zonnebrillen uit, nog steeds geen vier minuten voor de rechtstreekse uitzending begint. Johan Dijkstra moet om alle poespas lachen. Hij en Robin Stokes doen voornamelijk beveiliging van artietsen die wekelijks in De Bladen staan. Zorgen ook voor grote namen als Shaggy en dj’s. Hampel weet wie hij voor dat werk kiest. Jake heeft zelf LaToya Jackson ‘gedaan’. Daarna de clubtour van R. Kelly met 186 vluchten en ruim tweehonderd buitenlandse hotelovernachtingen per jaar.
Twee ‘zonnebrillen’ krijgen een glimlach en een knipoog van Bridget Maasland die, samen met Jeroen Pauw, de Nationale IQ test presenteert. Collega’s verklappen dat de twee in haar lingeriewinkel hun leren slips kopen. Het vak met de vijftig krachtpatsers buldert van het lachen, als ze rapper Def Rhymz tussen de BN’ers ontdekken. Als je dicht bij het vuur zit, weet je alles van zulke artiesten. Zijn oud-beveiligers snappen daarom niet dat Bridget vraagt of Def nog een manager heeft.

Stoer vak
Gemiddeld leeftijd in het stoere vak is 34 jaar. Dat wordt opgeschroefd door Jan de Kok (50) die bij Select in de Papastraat een oog in het zeil houdt. Hij knikt naar Fred Dillewaard, oud-profbokser van Aad Westerlaken en nu hoofdportier bij de ‘O’. Mehmet Tütüncü is met 19 jaar de jongste van de club. Pauw vraagt in de uitzending of het ‘lijfwachtenteam’ wat rustiger wil doen. De mannen maken zich hoorbaar boos, als een cameraploeg voor de monitor met vragen gaat staan. “Hé lul, dat kost ons punten!”Het is een lange en warme zit. Spannend wordt het pas, als de resultaten bekend worden gemaakt. Nico van der Kooij vijzelt het gemiddelde op, waardoor het lijfwachtenteam hoger scoort dan de BN’ers. Vooral beveiliger Stokes wordt door zijn collega’s gefeliciteerd, wanneer hij 127 punten scoort. Dijkstra en Dillewaard zitten daar vlak achter en ook Mehmet eindigt hoog met 118 punten. Veel meer dan Winnie, Patty en Tatjana Simic, meer ook dan Rhymz, die allemaal een IQ van onder de 100 blijken te hebben. Op de terugweg naar Den Haag mopperen de lijfwachten nog na over de lowbudget-opvang, met maar één plastic bekertje water per persoon. Dat wordt goedgemaakt in de ‘O’ met hapjes en drankjes tijdens de evaluatie. Dan heeft iedereen weer praatjes voor tien. En dat ze de sterren hebben verslagen, dát vinden de mannen nog het mooiste van de hele avond.