De Posthoorn | woensdag 27 juni 2001

Strengere regels in de horeca per 1 juli
Stapmentaliteit holt achteruit

DEN HAAG - De mentaliteit van het Haagse uitgaanspubliek holt achteruit. Er wordt meer bewapend gestapt en er zijn zelfs kunststof dolken gesignaleerd, die door de detectiepoorten kunnen worden geloodst. Trouwens, in de vrijdagavond investeert de horeca te weinig, waardoor stappers zich vervelen.

Vindt althans Jake Hampel van Star Services Consultancy. Dit 10 jaar bestaande Haagse bedrijf biedt haar beveiligingspakketten aan onder meer Havana, De Tempel, Get Down, de Bierkelder en de Dansclub Eau. Per 1 juli komen er strengere regels voor horeca in de uitgaansgebieden. Ze mogen langer open blijven, maar zijn tevens verantwoordelijk voor de orde in en rondom de zaak. Een hele klus, met steeds meer wapens in de binnenjas. Volgens Hampel is het de afgelopen jaren goed te merken: aanstekers met messen, gespen met een mes en kevlar-dolken (kunststof, dus niet te traceren met een metaaldetector) duiken op. De intolerantie en het macho-groepsgedrag is ook toegenomen. Volgens Hampel is het dus goed dat de wisselwerking tussen particuliere beveiliging, politie en horeca inmiddels sterk verbeterd is.

 
Jake met vrouw Lydia (midden) waakt over ieders veiligheid.
foto: De posthoorn/Jos van Leeuwen
  "De politie kijkt nu meer door de ogen van een portier." De portiers hebben duidelijke richtlijnen: wie meer dan vijf xtc-pillen bij zich heeft is een potientele dealer en wordt aangehouden en overgedragen aan de politie. Ongeacht of deze op de gastenlijst staat van de exploitant waar het feest wordt gehouden. Na vijf jaar nacht-ervaring is de slogan van zijn bedrijf: "ieder één kans, dus zero-tolerance".
Na één geconstateerde overtreding komt iemand voorlopig niet meer binnen. De klassieke uitsmijter/vechtmachine die fooien afdwingt, is uit het straatbeeld aan het verdwijnen. Tegenwoordig heeft de portier een EHBO-opleiding en een cursus sociale vaardigheid is haast een must. Verder moet hij een certificaat hebben, dat dus afgepakt kan worden.

Een portier ontvangt een vast salaris en rapporteert schriftelijk aan het eind van de avond. de vrijdagavond is traditioneel lastig. Hampel en zijn honderd medewerkers merken dat er dan meer problemen aan de deur zijn. Vooral groepjes kunnen dan lastig doen bij controle en het fouilleren. Ze plassen wild en richten vernielingen aan. Een van de oorzaken is volgens Hampel dat de horeca vrijdag als een 'gewoon avondje' ziet. Donderdag leveren de studenten veel geld op, zaterdag en zondag de themafeesten en besloten parties. "Ondernemers gaan toch voor de winst, en als ze zich met die dagen bedruipen kunnen, houden ze zich de vrijdag vaak rustig wat betreft het organiseren van feestjes."